onsdag 28 maj 2014

Betssons värdering och tankar om Yield on cost


Inköp på: 46 kr
Kurs: 230 kr
Rekommendation: Behåll

Lägesrapport
Suttit under dagen och gått igenom Q1 för Betsson. Eftersom jag haft Betsson sen 46 kr och investerade en stor del i bolaget vid den tiden har bolaget nu en stor del av portföljen. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om rapporten.

Resultatet för Q1x4 blir någonstans runt 750+-50 miljoner. Vi har ett börsvärde på runt 10,5 miljarder. Till det kommer förvärvet av Oranje och Kroon.  Vi får se hur dom har förvärven kommer bidra till resultatet ur ett längre tidsperspektiv men runt 200 miljoner. Även om deras marginal på runt 60% knappast lär vara hållbar i ett längre perspektiv.Det ser hyfsat ut skulle jag säga. Tillväxten är lägre numera och värderingen är högre. P/e talet ligger någonstans  kring 13-14 för 2014. Utan att siffrorna förbättras tror jag inte att att bolaget kommer värderas upp så mycket mer. De flesta personer som gör positiva analyser av Betsson brukar lyfta fram att ett bolag med den här tillväxthistoriken, utdelningen och p/e talet bör värderas högre. Det finns ett visst mått av sanning i det men vid det här laget tror jag att vi får acceptera att vi inte kommer få något lyft på den sidan, det har marknaden visat många gånger nu.

Samtidigt tycker jag att det är bekvämt när ett bolags värdering inte drar iväg för mycket. Det är lite som när min bostadsrätt ökar med 10% i värde på ett år, det är en glädje med ett visst mått av oro.  Jag kommer i vilket fall behålla och utvärdera allteftersom. Bolaget har trots allt stabil vinsttillväxt, hög utdelning och gjorde nyligen ett intressant förvärv, värderingen kan jag leva med.  

Yield on cost – en problematisk siffra
Min Yield on cost för Betsson är ca 22% nu. Det innebär att jag får ut 22% av min ursprunliga investering varje år i utdelning. Det är givetvis skyhögt och mycket trevligt. Eftersom Betsson har som princip att dela ut 75% av vinsten och fortfarande växer är det inte omöjligt, snarare troligt att vi kommer krypa upp ännu mer här. Snart kommer detta för mig innebära att en hyfsad del av min inkomst delat på årets månader kommer från Betsson.

Nu till dilemmat med detta. Hade någon frågat mig innan jag köpte Betsson om jag hade tagit en avkastning på 22% på det ursprungliga kapitalet hade jag tveklöst tagit det även om det inte blir någon ränta på ränta effekt. Samtidigt ska man ju inte bli lurad av den höga siffran. Om jag tror att pengarna som helhet kan placeras med högre avkastning ger det ju mig ett högre totalt belopp om jag lämnar skeppet. Hur som haver är det svårt att sälja en obligation som avkastar så pass bra varje år. Situationen blir inte lättare att Betsson köptes i en vanlig depå och jag aldrig flyttat över till varesig kapitalförsäkring eller ISK. Det är ju inte med glädje man betalar 30% i skatt nu för tiden. 3 kommentarer:

 1. Förstår vad du menar. Jag köpte Swedbank i en vanlig depå för några år sedan. Nu har jag en mycket stor kursvinst i aktien, vilket skulle leda till en skatteavbränning på många tusen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som irrationellt att bedöma aktien utefter skattesituationen, men samtidigt skulle en alternativplacering behöva avkasta ganska mycket mer än Swedbank för att man skulle tjäna på ett eventuellt byte.

   Radera
  2. Ja precis. Det är svårt att bortse från att det finns en massa skatt att betala om vi faktiskt säljer. Antagligen inte det mest logiskt eller för den delen det smartaste men..

   Radera