måndag 12 maj 2014

Ryssland - uppdatering

per 140402 skrev jag ett blogginlägg som handlade om ryska aktiemarknaden och hur lågt värderad den var. Inlägget i sin helhet såg ut såhär:

"Innan jag inleder min genomgång av årsredovisningar blir det ett kort instick med varför Rysslands aktiemarknad verkar bjuda på en möjlighet som jag faktiskt aldrig sett tidigare, förutom Betsson runt 2005-2006.

Ryssland översåld

Snubblade över ett blogginlägg för ett tag sedan och har idag försökt sammanställa lite av den information jag har om den ryska börsen och småbolagsindex speciellt. Utan att gå händelserna i förväg kan jag säga att jag aldrig sett något liknande.
Det där behöver visserligen inte betyda något speciellt, bolagen kan ju varit extremt övervärderade 2007, säkert var dom också det. Men vi kan ju konstatera att småbolagsindex är ner över 80% sen toppen. Låt oss titta på siffrorna för hur bolagen är värderade idag.

En annan siffra som jag hittat är att den historiska värderingen på Moskvabörsen de sista tio åren var ett p/e på 8.9. Lågt men motiverat. I december värderades den ryska börsen till någonstans mellan p/e 4.4-5.5. Flyttar vi oss till småbolag vilket grafen ovan behandlar ligger p/e talen lägre än så; mellan 3-4.

Vi kan ju också kika på ett annat sätt att värdera bolag, värdet på bolaget jämfört med bokfört värde. Här kommer siffran 0.5 fram, vilket innebär att vi kan köpa bolagen till 50% av bokfört värde.

Jag har aldrig någonsin sett något liknande. Och då ska det sägas att vissa av dom här siffrorna bygger på värderingar som var innan 2014.

Risker

Riskerna är ju uppenbara och det är av den anledningen vi ser den situation vi ser. Korruption, Putin och annat tas ofta upp. Jag vet att Ryssland i princip är en diktatur eller möjligtvis vad som kan beskrivas som en skendemokrati. Samtidigt är ju inte Kina någon demokrati heller, för den delen. Det värsta som kan hända ur en investeringssynpunkt, och ur andra synvinklar också, är att det blir en militär konflikt om östra och södra Ukraina eller att Putin får för sig att ge sig på andra länder i regionen.


Sammantaget

Det finns många politiska skäl att inte investera i Ryssland. Men frågan jag kommer ner till är om jag tror att Ryssland kommer invadera östra och södra Ukraina, och jag tror inte det. Jag tror läget kommer stabilisera sig. Och med den slutsatsen i ryggen är det dags att återigen titta på siffrorna, jag har aldrig sett något liknande. Jag skulle till och med gå så långt som att säga att nedsidan är begränsad på grund av att värderingarna är så oerhört låga. Den allmänna uppfattningen är att man inte ska röra Ryssland med tång, det är därför värderingarna ser ut som dom gör. Den uppfattningen kommer dock att förändras, för i slutändan är det alltid siffrorna som bestämmer. Jag skulle tro att det kan ta ett tag innan pengar börjar strömma tillbaka, så det här är ingenting för den som är kortsiktig."


Nu har snart två månader gått och som jag misstänkte har läget stabiliserat sig. Även småbolag index har hämtat sig även om det bara är ett par procent. Mer information har dessutom framkommit och utflödet av kapital har varit enormt. Jag kommer fortsätta bevaka Ryssland. Det är ingen mening med att hetsa upp sig och känna sig stressad eftersom värderingarna är så låga kommer det ta lång tid innan möjligheten att gå in är förlorad. I övrigt har jag noterat att Skagen gått in med närmare 7% av Kon-Tikis kapital. Så jag har ju varit långt ifrån ensam att upptäcka den här möjligheten. Dom var smarta tycker jag, dom placerade sitt kapital i företag med inriktning inte mot olja och gas utan konsumentprodukter, saker som ryssarna kommer fortsätta köpa även om det blir ett par tuffa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar