onsdag 6 augusti 2014

Nyhetsflödet är din fiende men inte Följa John

Nyhetsflödet är din fiende

Internet fullkomligt svämmar över med tips och råd. Köp, sälj! 

Om du är ny med aktier har du ännu inte den kunskap- och erfarenhets bas som krävs för att säga nej till alla impulser du kommer få av alla kortsiktiga råd i nyhetsflödet kring aktier. 

Mitt generella råd när du läser kortsiktiga råd via internet är att alltid säga nej, att aldrig följa med på tåget. Att aldrig ta en chansning du inte förstår dig på. Hoppa heller aldrig av något du faktiskt förstår dig på, för att du eller någon annan har en känsla eller tror sig se något. Vi vet ingenting. 


Senaste tiden har de norska försäkringsbolagen varit på ropet. Först var det Protector, sen var det Vardia. Först skulle folk köpa för att det verkade bra, aktien stiger ju! Sen blev det säljtryck för att folk blev osäkra. Under tiden basunerades det ut tips om att ta hem vinsten. 

Varken den som hade känslan eller du har en aning om framtiden kortsiktigt, ni kommer över tid ha fel lika ofta som ni har rätt. Så ge upp redan nu. Och nej, jag vill inte se någon enstaka individs statistik som handlat sen 2009.. Det räcker.. inte. Som underlag.

                              


Om du känner dig väldigt påverkad av det som du läser beror det antagligen på en av två saker eller båda i kombination. 1. Du är dåligt påläst om företaget 2. Du har ännu inte den kunskap som krävs för att göra en hyfsad bedömning. 

Och här känner jag att jag vill säga något om att samla på sig kunskap också. Det kommer ta tid. Lång tid. Jag har över 10 års erfarenhet nu och är långt från fullkomlig. Tro inte att du kan lära dig allt du vill om aktier på 3 månader eller 1 år. Även om du kan lära dig enstaka saker ganska snabbt i relation till aktier, räkna ut något nyckeltal till exempel, detta i sig kommer inte betyda att du kommer förstå vad siffran du kommer fram till faktiskt innebär. Visa lite ödmjukhet, och våga lägga ner arbetet. Vi går inte i småskolan längre, det är ingen värd att känna som kommer bli imponerad av att du kan allt på 3 månader och slänger självsäkra ståndpunkter till höger och vänster. 

Var ödmjuk, gör jobbet och håll dig till fundamenta.

Följa John

Det har även dykt upp en Följa John diskussion i bloggsfären och på Twitter. Detta sker i kölvattnet av den massiva mängd bloggar och annat som dykt upp sista åren. Många verkar ha en motvilja till att följa någons råd om personen i fråga inte är i princip ensam. 

Jag kunde inte hålla med mindre. Nu är vi där igen. Precis som ovan är det här samma personer som påverkas ovan av nyhetsflödet. Personer som litar för lite på intellektet och för mycket på känslorna. Ignorera alla tankar du har om att du vill gå din egen väg bara för sakens skull. Att ens fundera kring huruvida du inte borde göra en investering enbart på grund av att du inte vill göra som alla andra, är att göra precis samma sak som den grupp du inte vill tillhöra. Ni sitter i samma båt. 

Jag vill anlägga ett helt annat perspektiv. Investeringar kan delas in i flera saker för en amatör. Kunskap, förståelse och tid till exempel. Det finns bara en du kan spara in på, och det är först efter du lagt ner mycket energi på dom två andra. Det är tid. Dom andra behöver du och det finns inget förhandlingsutrymme så till vida du inte ska sitta helt i händerna på storbanken eller fondbolagen. 

Lyckas du hitta en analys som är grundligt gjord och du slipper göra den själv så tjänar du ju enormt mycket tid. Du kommer fortfarande behöva gå igenom det specifika bolaget. (hoppas jag, för din skull, om inte.. köp Avanza Zero.) Däremot slipper du gå igenom alla de andra 25 bolagen innan. Och de flesta av oss har ju någon sysselsättning vid sidan av aktierna, än så länge. Hypotetiskt sett kan du ju sitta och gå igenom varenda bolag som finns och även om du hade tiden, vilket du inte har, så tycker jag att du ska fundera över den transaktionskostnad som helt plötsligt uppstår.

Däremot krävs det ju att du anlägger ett generellt kritiskt synsätt till allt du läser och inte låter dig övertygas direkt bara för att personens argumentation är övertygande. Efter den första anblicken krävs det ju att du själv gör arbetet. Det tog mig själv nästan 2 veckor av passivt arbete innan jag kände att jag var insatt nog för att köpa och Vardia känna mig trygg i den placeringen. Har sett att den backat lite sista veckan, kunde inte bry mig mindre. 


1 kommentar: