torsdag 7 augusti 2014

Potentiella varningssignaler i årsredovisningar och kvartalsrapporter

Håller som bäst på att skriva ner mina investeringskriterier och det går äntligen framåt, under tiden tänkte jag ge er en liten lista på potentiella varningssignaler i årsredovisningar. Jag tycker vi kan ha Oniva i minnet under tiden vi läser. Vad var det egentligen dem sysslade med som Börspodden lyckades uppmärksamma men som småspararna hade missat? För alla som inte lyssnat på avsnittet rekommenderas det varmt. 

 • Oförklarade förändringar i företaget redovisning, speciellt när resultatet är ovanligt bra eller dåligt. Vid tillämpning av olika redovisningsprinciper kan förändringar indikera att företaget försöker dölja ett dåligt resultat.
 • Förekomsten av enstaka transaktioner som ökar vinsten betydligt som inte finns förklarade i årsredovisningen. Företaget kan ha sålt viktiga tillgångar för att erhålla kortsiktiga vinster.
 • En onormalt hög ökning i kundfordringar i förhållande till försäljningsökningen. Det kan indikera att företaget har lättat på sin kreditpolicy för att artificiellt öka sin vinst kortsiktigt.
 • En onormalt hög ökning i företagets varulager i förhållande till ökning i omsättningen. Om ökningen avser färdiga produkter kan detta indikera att företaget i framtiden måste sänka sina priser eller skriva ner värdet på lagret. 
 • Stora nedskrivningar av värdet på företagets tillgångar. Detta kan indikera att företagsledningen är dålig på att prognostisera framtida förändringar i företagets omgivning, vilket i sig kan indikera låg kvalitet på redovisningen. 
Den här listan ska inte ses som kopplad till Oniva och vad som hände där. Onivas klavertramp nyligen gör den dock väldigt aktuell. För den som är mer intresserad av att läsa om exakt vad Oniva höll på med finns ett blogginlägg av Aktieingenjören att läsa här

4 kommentarer:

 1. Det var.mer än så som fanns. Jag gjorde en lista som finns på bloggen. Ca en vecka före podden släppte sitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, jag formulerade mig nog olyckligt. Den här listan var inte specifikt kopplad till Oniva. Det var mer så att jag tyckte en generell lista med lite saker att hålla utkik efter blev extra intressant just nu med tanke på Oniva och vad som framkom där.

   Mvh

   Radera
  2. Blev lite kort på grund av mobilen. Vad jag menade var att det finns ännu fler exempel på Varningssignaler än de Börspodden tog upp:
   http://aktieingenjoren.blogspot.se/2014/05/analys-oniva-online-group.html?showComment=1400004176360#c273155464044428926

   För mer generella fall kan jag även rekommendera den här om du vill ha inspiration:
   http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/08/vanliga-slamkrypare-i-delarsrapporter.html

   Radera
 2. Ska bli intressant att se dina färdiga investeringskriterier. :)

  Bra tänkt med ovanstående lista också. En lista med varningssignaler är nog så bra som en lista på saker som man vill se.

  SvaraRadera