onsdag 29 oktober 2014

Protector Q3. Framtida trend?

Har egentligen inte tid att skriva något längre eller för den delen något djupare utan detta blir en snabb sammanfattning av läget. Inga hänsyn tas pga tid till hur lite det säger med ett försäkringsbolag att enbart uppge resultatet per aktie. Så ha överseende!

Börsvärde runt 3150. 

Hittills i år har vi följande resultat kvartal för kvartal 2014, inom parentes är 2013.

Q1 per aktie 1,24 (0,99)
Q2 per aktie 1.60 (0.67)
Q3 per aktie 0.55 (0.68)
Totalt           3.39

Tillväxten i sig är fortfarande lika stark som tidigare med 26% men. 

Gross premiums written NOK 341,8m, up 26% (29 % in local currencies) from NOK 270,4m
Net combined ratio improved to 89,0% (93,4%)
Return on investments NOK 27,9m (0,6%), down from NOK 75,6m (2,0%)
Operating profit of NOK 75,3m (NOK 96,7m), impacted by lower investment income.

Resultatet för Q3 2014 är som jag läser det starkt påverkat av avkastningen från investeringsportföljen. En trend som kan förväntas att fortsätta.

Bolaget skriver: "In Q4, the return on investments is expected to be in the lower end due to the turmoil in the financial markets in October." Vilket i sig inte är något överraskande överhuvudtaget med tanke på hur det ser ut på både ränte och aktiemarknaden. 

Q4 år 2013 tjänade Protector 0.67 per aktie. 

Gross premiums written NOK 237,7, up 20% from NOK 198,2m
Net combined ratio 93,0% down from 101,3%
Operating profit NOK 106,6m, up from NOK 56,9m
Return on investments NOK 83,9m (2,2%), up from NOK 61,2m (2,0%)

Om vi applicerar trenden från Q3 2014 på dessa siffror får vi för Q4 2014

Gross premiums written NOK 299.5
Operating profit NOK     83.148
Return on investments NOK  30.9

Vilket ger oss ett lägre resultat per aktie än 2013 dvs under 0.67. Resultatet per aktie blir alltså kring 4 kr. Men! Och detta är mitt problem för framtiden.

Skulle den här trenden hålla i sig innebär det att vi kommer få lägre vinst 2015 än 2014 på helåret. Bolaget  är ju fortfarande inte högt värderat, men är den tillräckligt lågt värderad för att motivera att behålla aktien? Bolag värderas ju på framtida vinster i mångt och mycket. Jag har ju knappt hunnit få i mig morgonkaffet än och det här var bara den snabbast möjliga sammanfattning jag hann med men jag är inte övertygad. Blir intressant att se vilka insikter jag kan få av resten av bloggsfären.16 kommentarer:

 1. Hej.

  Så länge den underliggande verksamheten fortsätter utvecklas som den gör så tror jag man kan lägga Protector i byrålådan ett par år.

  Det är inte det mest fantastiska bolaget i världen sett till konkurrensfördelar (utom möjligen på ägarbytesförsäkringar i Norge där de har närmast monopol).

  De har däremot ett par strukturella fördelar gentemot övriga försäkringsbolag:
  - De har en betydlig lägre cost ratio än konkurrenterna, delvis beroende på att de endast jobbar via med försäljning via mäklare och därigenom har lägre personalkostnader. Detta innebär att de i princip alltid kan lägga sig strax under offerter från de andra försäkringsbolagen och fortfarande tjäna pengar på det (om det andra bolaget har gjort rätt antaganden om skadeutfallet).
  - De har ett upparbetat nätverk och förtroende bland försäkringsmäklarna i Norden och vinner konsekvent över de övriga bolagen på denna för Protector viktiga marknad
  - Fräscha IT system där de förmodligen ligger en bit övriga "gamla" försäkringsbolag som många sitter i riktigt (!) gamla system vilket gör dem extremt trögrörliga och ger dem lång tid att anpassa sig

  Dessa tre fördelar är möjligen inte bestående i all evighet men jag vet (av egen erfarenhet, jobbar i branschen) att det kommer att ta lång tid för de andra bolagen att komma ikapp. Jag håller det som mer sannolikt att Protector blir uppköpt av något av de större bolagen innan det blir utkonkurrerat.

  Jag är lång Protector med en horisont på 3-5 år (möjligen längre)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag håller med om allt du skriver ovan. Inget av det jag är oroad över har med verksamheten som sådan att göra. Det jag är oroad för är att avkastningen på portföljen kommer bli extremt mager under flera år framöver. Många prognoser har räknat med en normalavkastning kring 3-4%. Men frågan för mig är vad vi kan förvänta oss? Jag förstår att vi backar kraftigt. Är det jag pratar om en trend som kan hålla i sig i 5 år framöver kommer det krävas mycket av den den andra delen av verksamheten för att motivera högre kurser än det vi har idag i min mening.

   Försäkringsbolag värderas normalt sett till väldigt låga p/e tal vad jag förstått, vilket är något jag trivs med förvisso men om den här dåliga avkastningen består kommer det ju att påverka utdelningen m.m under eventuellt många år framöver.

   Jag är på inget sätt kortsiktig men även negativa saker måste ju tas med i beräkningen för det långsiktiga perspektivet. Jag ville ställa frågorna!

   Radera
 2. Tillägg till ovanstående kommentar.

  Jag tycker att man kan bortse helt från resultatet från investeringsportföljen och räkna hem detta på försäkringsverksamheten allena.

  När investeringsportföljen ev. börjar visa starkare siffror är det en bonus och kan möjligen leda till en starkare kursutveckling.

  Men Protectors utveckling när det gäller intäkter och combined ratio (marginal) gäller gott och väl för att räkna hem detta med god säkerhetsmarginal och ett avkastningskrav på 10% (eller mer).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den åsikten delar jag! Kommer finnas en fin och stor uppsida när avkastningen stiger till normala nivåer igen. Men hur lång tid kommer det ta? Tyvärr har jag köpt Protector åt svärföräldrarna och det är ett misstag som gör mig mer bekymrad än om det enbart vore mina egna pengar.

   Vanskligt..

   Radera
 3. Det kan kanske ta en tid innan investeringsportföljen visar avkastningen igen, eller så gör det inte det. Svårt att veta.

  Men jag tycker som sagt att värderingen i Protector är duktigt låg även med 0% avkastning på investeringsportföljen. Protector kommer enligt mig sannolikt ha ett markant högre "värde" om ett par år och kursen kommer förmodligen att följa med.

  Jag tror att du har gjort dina svärföräldrar en stor tjänst. Mitt tips är att förklara för dem vad det är som är så bra med detta bolaget och få dem att köpa in på idén och att den är långsiktigt.

  Tålamod är en dygd. Framförallt för en investerare.


  SvaraRadera
 4. Jag har skrivit lite frågor till Kenny som ju är en riktig djupdykare på norska försäkringsbolagen. http://www.aktiefokus.se/2014/09/om-skepsisen-mot-snabbvaxande-forsakringsbolag-del-1/comment-page-1/#comment-63447

  Jag har också Protector i portföljen och handlat den som billigast för 18.40 NOK, därmed har jag fått ta del av den fantastiska uppvärderingen. Jag är alltså inte en Protector-hatare, tvärtom.

  Det jag är kritisk över är hur många kommentarer jag läser är ren propaganda. Rapporten visar som du pekar ut en fortsatt bra tillväxt men varför ett så dåligt resultat från portföljen? Deras portfölj har vid Q3 bara känt av den lilla sommardippen och inte den senaste panikrekylen. Vad gjorde de för dumheter under sommardippen? Och framförallt vad gjorde de för dumheter under den andra rekylen eftersom de prognostiserar att Q4 också kommer få dålig avkastning.

  Synd också att Danmark och Sverige slängs ihop, misstänker likt Vardia, trubbel med Danmark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också ägare med god kursuppgång så har ingen anledning att vara negativ direkt. Men jag tycker det är viktigt att vi inte låter oss förblindas av känslor, så givetvis ska vi ställa de kritiska frågorna. Det är ju genom att göra det vi når den avkastning vi når!

   Jag utgår ifrån att dom helt enkelt inte tror att de kommer kunna nå någon avkastning som är betydelsefull under Q4 heller. Dom är ju nere på 8% aktier och räntemarknaden som bör stå för den andra delen av portföljen ser ju ut som den gör. Kan ta lång tid innan vi når några 3-4% vilket i sig inte påverkar verksamheten men väl resultatet och det är ju det vi värderas efter.

   Kenny är en utmärkt bloggare med stor insikt i försäkringsbolag och obskyra banker :-) Blir intressant att läsa vad han tycker!

   Radera
  2. Du skriver att du är orolig att avkastningen blir svag i flera år, är du synsk? Eller är du bara väldigt pressimistisk till börsen? Avkastningen beror på hur börsen och kreditmarknaden utvecklas och att säga att den blir svag i flera år är ett rätt starkt uttalande. Kolla på danska konkurrenten Tryg, deras investeringsresultat var negativt i Q3. Protector tjänade trots allt en slant. De tjänade 0.8% på räntedelen (helt ok på ett kvartal) och förlorade 1,7% på aktiedelen. Oslobörsen gick ner ca 1.5% under kvartalet så utfallet är inte alls överraskande. Att de drar ned prognosen för investeringsresultatet i Q4 är heller inte konstigt, börsen dök 10% i början av Q4 och har sedan återhämtat en del. Smart nog drog de ned aktieandelen i slutet av Q3 och de stora raset kom först i början av Q4. Men att räkna med att börsen stiger i Q4 är aggressivt. Men de lär tjäna en slant på räntedelen, som vanligt. Känns rimligt att de tjänar 4% på portföljen över tiden. Ger ca 200 MNOK per år, vissa år blr det bättre andra år sämre, svårt att veta. Det viktiga är att försäkringsrörelsen går från klarhet till klarhet.

   Radera
  3. Bolaget har om jag inte missminner mig aviserat att man kommer lämna aktier. Det lämnar oss med obligationer och räntepapper. Jag tror ränteläget vi har kommer kvarstå under 10-15 år framöver. Precis som det gjorde efter 30 talets finanskris. Detta gör att jag har svårt att se hur bolaget ska nå 4%. Snarare tror jag att avkastningen kommer vara betydligt lägre så.

   I ett långsiktigt perspektiv dvs låt oss säga 5-15 år har vi kvar en intjäning i nivå med 4%, men tills dess.. Det är dags att dra ner estimaten. Att prata om 4% och räkna på det i nuläget är inte realistiskt.

   Radera
  4. Nu tycker jag att du underskattar värdet på 4,8 miljarder nok ganska mycket!

   Börsvärdet för protector är inte ens så högt...

   Radera
  5. Räntorn kan bli låga länge framöver, det är sant. Den avkastning de uppnått vissa år nu på slutet på 5-8% totalt är ingen man ska räkna med. Men 4% tycker jag fortfarande är realistiskt. Norge är deras klart största marknad och det är där som i princip hela investeringsportföljen är placerad. Där är ränteläget klart högre än i Sverige, vilket du nog missar. De har en 2 årsränta på strax över 2%. Sedan placerar de förstås en del i stabila företagsobligationer (med räntor på 4-5%) och även där är räntorna högre i Norge beroende på högre referensränta (NIBOR). Att de ska lämnar aktier har jag inte hört och har de 10% där över tiden så ger det hygglig avkastning.

   Radera
  6. ingenjorsliv: Portföljen har för mig litet värde som sådant, det handlar om avkastningen. Resten finns ju där av en annan anledning

   Anonym: 5-8% bedömer jag som totalt orealistiskt och inget som en seriös analys av framtiden bör beröra. 4% är realistiskt men jag är övertygad om att det kommer ta lång tid innan vi ser de nivåerna igen. Den norska styrräntan ligger på 1.5% mig veterligen. Att det finns företagsobligationer som avkastar 4-5 är inget som innebär att det är en realistiskt avkastning för portföljen som helhet. Dels måste obligationerna inneha en viss rating dels så måste bolaget fördela tillgångarna med god riskspridning och så vidare. För att få reda på vad det är för företagsbranschen får vi vända oss till praxis, det är inget jag har lust att göra mer än den övergripande kunskap jag har om regleringen av försäkringsrörelser. Men låt oss säga som så att 90% inte kan placeras i företagsobligationer med 4-5% i ränta. Dessutom så planerar ju bolaget att expandera till ett nytt land vilket kommer kräva krediter eller kapital, något som i sig sänker möjligheten att ta risk i portföljen.

   Den operativa verksamheten är det du bör fokusera på om du vill fokusera på det riktigt starka hos Protector, inte resultatet från portföljen enligt mig. Men här är det tillåtet att åsikterna går isär :-)

   Radera
 5. Så jävla svårt ska det väl inte vara att kunna få 2% säker avkastning under ett år? Att endast få 0,25% på ett kvartal är ju bedrövligt. Det väldigt positiva här är utvecklingen av investeringsportföljen som steg med 26% (pga insättningar). Jag gissar också att de skrev rapporten under dippen i oktober...
  Nej jag är inte orolig där!
  Däremot går lönsamheten trögare i Danmark+Sverige MEN tillväxten var på 160% och combined ratio kommer snabbt sjunka likt Vardia.

  Det operativa resultatet ökade med 25% och tillväxten ökade med 25% och investeringsportföljen ökade med 25% .. Kursen borde gå samma väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på hur långsiktig du är och vilka avkastningskrav du ställer. Trodde du som jag att kurser på 55-65 inte var långt borta med lite tid och vill ha rejäl uppsida kan du få vänta många år innan du får se det. Var och en bör avgöra efter riskvilja och avkastningskrav!

   Radera
 6. Tycker det är relevant att nämna att räntorna är historiskt låga och om de inte är det i 10-15 år så kommer de vara det de närmaste åren i alla fall. Gjorde lite uträkningar häromdagen som jag fick till:
  Hållbar VPA efter skatt har ökat från 2,3kr (176+4000*0,02)/82,6*0,73) i 2013 till 3kr (244,3+5000*0,02)/82,6*0,73) i 12-månaders rullande (2013 Q4- 2014 Q3). Jag har räknat med 2% investeringsavkastning och 27% bolagsskatt.
  Ett P/E på 13 på NOPAT känns inte alls som en farlig värdering så tror inte dina svärföräldrar behöver vara så oroliga. Sedan växer försäkringsverksamheten fortfarande med lägre kostnader så tror det är lite i underkant. Det är lite svårt att beräkna/förutse tillväxt dock. Vad trodde du försäkringsbolag var värderade med för multiplar? Känns som största potentiella nedsidan är att marknaden tror på högre intjäning av investeringsportföljen och noll tillväxt i alla led.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är inte vad bolaget tjänade 2014 representativt för vad de kommer tjäna 2015-2018, men vi får se. I en defensiv analys skulle jag dra ner avkastningen till runt 1%-1.5%, kanske tom 0.5% för att vara helt säker, inte för att jag tror på 0.5% men jag har det som metod.

   Eftersom tillväxt normalt sätt är ett stort problem för försäkringsbolag hade jag nog satt ett p/e tal runt 7-10 för att jag skulle sätta köp. Runt den nivå jag ansåg det var köpvärt och köpte.

   Jag tror nedsidan på kort sikt ligger i att resultatet för 2015 kommer in lägre än 2014. Vi får vänta in Q4 och se vad resultatet blir!

   Radera