tisdag 25 november 2014

Vägen till rikedom - en balansgång

För ett tag sedan läste jag ett inlägg på 4020. Det var ett gästinlägg som var riktigt bra och handlade om hur ett intensivt sparande och generöst med ambition hade gett resultat.

Jag kände att en aspekt försummades lite. Utbildning. En annan väg till rikedom. Det är i Sverige lätt att tro, eller snarare falla för uppfattningen att staten tar allting ändå så sparande är det enda rätta vägen till rikedom. Jag tror inte det är så.

Personligen tycker jag att det är en aspekt som är väldigt viktigt och bör uppmärksammas. Speciellt handlar det kanske om personer som inte kommer från ett akademiskt hem, inte är född med silversked i mun. Rätt utbildning kan förändra ditt liv på många sätt. Tjänar du mer är det lättare att lägga undan 5-10000 i månaden utan att tumma på livskvaliteten i allt för stor utsträckning.

Visserligen är det så att många kanske värderar bankkontot högt och med goda skäl, men livet handlar ju trots allt om mer än det. Ingen vill ge upp sitt liv mellan 20-50 år för att sedan njuta av frukterna av 30 års späkning, iallafall få. Och hur uthållig kommer du vara? Det kanske är jättemotiverande att spara jättemycket när börsen har stigit 5 år i rad men det kommer den inte alltid göra.Min personliga uppfattning är att i dagens Sverige finns goda möjligheter att tjäna riktigt bra med pengar, tillräckligt för att kunna spara mycket. Möjligheterna är nog större än på länge. Man kan ju kort inflika att givetvis är inte utbildning enda vägen till rikedom och utan utbildning kommer du inte kunna tjäna pengar, det vore ju givetvis en lögn. Men är du på många sätt en av de personer som inte kommer att komma på en briljant idé, inte orkar vara säljare i 25 år, så är utbildning en bra väg till att tjäna gott om pengar, få till en bra aktieportfölj och samtidigt ha en god livskvalitet.

När jag ser människor som sparar 80% av lönen så måste jag säga att är du en ung människa och fortfarande har möjlighet att påverka dina skolresultat och utbildningsmöjligheter - ta den chansen.

Vissa utbildningar ger dig bättre möjligheter än andra, är du intresserad av få ihop en egen förmögenhet så välj utbildning klokt. Släng ett getöga på hur ett potentiellt jobb inom en sektor kommer betala sig innan du söker. Det kan inte skada i vilket fall. Kolla inte bara på hur ingångslönerna ser ut. Precis som med ett sparande är det tid som kommer ge dig frukterna av ditt arbete.

Lockbete: Jag har en tjejkompis som tjänar 37000 i månaden efter att ha arbetat ett år på en fackförening. (svordom) Har du fortfarande möjlighet att påverka saker i ditt liv så bör du ta den chansen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar