torsdag 16 april 2015

Kör inte fast i teoretiska modeller. Return är det som räknas.

Mycket av diskussionerna i sociala medier är begränsade av flera anledningar tycker jag. Det mest aktuella exemplet sista tiden tycker jag har varit utdelningsinvesterare kontra avkastningsjunkies. (en följd av lång bullmarket)

Alla som läser här vet ju på ett ungefär hur en utdelningsinvesterare resonerar. Du ser till utdelningen idag och utdelningstillväxt m.m. Någonstans griper någon in och säger att DET VIKTIGA ÄR AVKASTNINGEN. Någonstans här kan du sluta lyssna. 


..


Oavsett vilket bolag du investerar i och oavsett vilken typ av investerare du är. Det är bolagets framtida möjlighet att växa sin omsättning, något sånär behålla sin marginal som är det som kommer avgöra både huruvida du får god avkastning genom utdelning eller kursutveckling. När utdelningsinvesterare kommer dragandes med ett bolag som är en dividend champ och har utökat utdelningen i 50 år är det ju någonstans så att bolagets underliggande utveckling varit det som legat till grund för att utdelningen kunnat växa. Båda är egentligen ute efter samma sak men har ibland så vitt skild världsbild och teoretisk modell de arbetar utifrån att diskussionen pissar blod på direkten.

En annan sak på samma tema tycker jag är att inte låsa fast sig vid en viss teoretisk modell. Jag förstår att det är lockande att dels välja sida, jag är minsann moderat, och dels att ha en fast ram att arbeta efter men det har flera nackdelar. Dels så är risken att du missar den övergripande bilden (Bra inlägg av Magnus) och dels så glömmer du bort det jag skrev i stycket ovan. Jag tycker varje investerare värd sitt salt bör arbeta utefter en modell där pengar allokeras efter de bästa, eller iallafall bra positioner som personen tror kommer ge bra, riskjusterad avkastning.

Mitt mål med att fördjupa mig inom aktieanalys är att kunna förvalta mitt kapital, först som hobby och senare som heltidssysselsättning i onoterade eller börsnoterade bolag. Min väg dit är att fördjupa mig i förståelsen av bolag och dess räkenskaper. Jag kommer köpa undervärderade bolag, tillväxtbolag och preffar på vägen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar