torsdag 9 juli 2015

Det verkar lätt men är svårt. Att hålla sig till enkla regler, en kamp där du har dig själv som motståndare

Vid det här laget har antagligen de flesta som läser det här hört ett antal av de grundregler som finns kring aktier och sparande.

Några exempel på denna typ av grundregler är:

-Köp kvalitetsföretag
-Lägg inte alla ägg i samma korg
-Var långsiktig
-Spara 10% av lönen
-Köp bolag vars verksamhet du förstår dig på

Av flera anledningar så kommer många av oss välja att inte följa dessa enkla regler, eller i alla fall göra, ibland kostsamma, avsteg. Jag tänkte försöka bryta ner ett par av anledningarna genom att skapa olika typer av hypotetiska personligheter och resonera lite kring varför det är lockande för just den typen att göra avsteg från dessa regler. Jag tänkte avsluta med att resonera lite kring vad de egentliga anledningarna är till avstegen.

Spararnas intellektuella elit

Det här är gruppen som är allra mest initierade. Det här är hardcore. Du har läst minst 25 böcker om sparande av både den ena och den andra internationella gurun. Visdomarna haglar, aha-upplevelserna är många.

Det är såklart så att när du läst så många böcker, med så mycket ingående visdomar om både företag och aktieanalys är det inte lätt att ligga vaken på nätterna och fundera över ”var långsiktig”. Det är ju något så självklart att du inte behöver fundera på det, och det stämmer nog. Vid det här laget har du ju tagit dig långt bortom sådant. Du är vidare i din utveckling nu och funderar naturligt nog över mer komplicerade saker. Om någon börjar prata i denna typ av termer kanske du till och med blir lite irriterad. Komma dragandes med något utslitet citat av Warren Buffet. Ska någon diskutera aktier med mig så får de åtminstone prata med ett språk som är mer utvecklat och invecklat. Du är kort och gott en intellektuell snobb på det här området, vilket på många sätt är bra. Du klarar av att göra en mycket mer komplicerad analys än de flesta och alltså behöver du inte hålla dig till att köpa tråkiga bolag till hyfsade p/e tal.

Testosteronstinn hane 

Det här är typen som vill ha det mesta större, snabbare och bättre. Du vill bli rik snabbt, helst igår. Drömmen om en ny och bättre levnadsstandard driver dig, vilket är varför du har all din energi och matar börs som om du vore trader på Goldman-Sachs under dess prime. Helt logiskt är det så att om vi ökar risknivån ett par procent, kör lite belåning på det så kommer allt bli bra, jävligt snabbt. Alla andra är så fega och inte beredda att offra allt för att lyckas, det är du. Eftersom du har sådan järnkoll kan du nalla lite på att ha så många bolag. Vid lite snabb huvudräkning inser du ju att det är mycket lättare att nå 25 % per år om du har färre bolag, det räcker med ett par ägg i korgen med andra ord. Helt logiskt. 

Hur det går fel

Alla slutsatser som karaktärerna drar är på ett eller annat sätt motiverade. Felet som många gör är kanske inte att dom drar fel slutsatser, snarare är det så att dom drar slutsatserna av fel anledningar. Det är här våra brister som människor kommer in och ingen person är den andra lik. Det svåra med dom enkla reglerna är inte, bevisligen, att dom är svåra att förstå. 

Vi människor är många saker, vi är giriga, otåliga, ambitiösa, lata, statusintresserade, överdrivet optimistiska, har bristande självkännedom och mycket annat positivt givetvis. Men vad har det här med reglerna att göra?

Det svåra med enkla regler är inte att dom är svåra att förstå, det är att dom är svåra att hålla sig till. Det beror på att många av reglerna går emot din mänskliga natur. Jag skulle säga att när du ökar risken och drar ner på långsiktigheten så gör du det egentligen på grund av att du inte klarar av att hantera dig själv, din egen natur. Det är egentligen girigheten och otåligheten inom dig som talar. 

När du analyserar ett bolag och förutspår vinster 3 år in i framtiden så har du missat att du inte förstår verksamheten. Kappahl ser ju hur billigt ut som helst. Det du missar är att du inte funderat en sekund på om du är en person som förstår vad som säljer kläder. Egentligen kanske du aldrig varit något modelejon och ingen har någonsin sagt till dig att du klär dig bra men din analys ser hur fin ut som helst. Det var ju det där med självkännedom. 

Ingen metod passar alla och ingen metod är den enda lösningen, du behöver inte följa alla råd, men kanske är det bra att vara uppmärksam på att ibland kommer du motivera beslut du tar på ett logiskt sätt av helt fel anledningar. Du lurar dig själv lite med andra ord, gör inte det. När dom i inledningar på böcker listar snusförnuftiga råd kanske de borde lägga till ett:

"Håll dig till råden även om du förstår dem"


7 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet. Jag har skrivit lite om samma saker på min sida och har ett inlägg om liknande som jag publicerar i morgon, fredag, då jag kommer diskutera Kung Fu och islam tillsammans med amerikansk fotboll vilket slutligen kryddas med "investeringsvärlden".

  Jag håller med dig om att det enkla är det svåra och vice versa. Själv jobbar jag mycket med metaforer och bilder när jag har det jobbigt med röda siffror och det HJÄLPER!

  Jag har nyligen läst ut en bok - "meningen med hela skiten". Boken var till sin helhet okej men det finns mycket bättre. Dock, i denna presenteras en övning som går ut på att du ska föreställa dig själv som åttiofemåring. Du sitter med dina barnbarn. Vad önskar du kunna säga? Önskar du kunna säga att jag minst allt klarade av det där extraprojektet min chef gav mig våren 2015, eller önskar du kunna säga andra saker såsom: jag har rest jorden runt, bott i New York, tågluffat etc. DETTA är DE VIKTIGA sakerna för dig i ditt liv. Hur kan du nå dit? Absolut genom att spara och leva snålt. Dock tror jag att detta kan uppnås snabbare och med mer "kvalitet" om man även investerar. Således: håll dig till de enkla reglerna. Försök dig inte på något som inte åttiofemåringen skulle misstycka! Det är inte roligt att spendera en eftermiddag med en sur åttiofemåring när såväl kakor som kaffe tagit slut och "Postkodlotteriet" går nonstop i bakgrunden på TV:n...

  /Sofokles-

  SvaraRadera
 2. Håller med Sofokles. Mycket bra inlägg.

  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
 3. Vist är det svårt att hålla sig till sina egna regler, också för "oss mer kunniga och erfarna värdeinvesterare" :-)

  Ett enkelt tips är att alltid dokumentera sina regler och planer, då blir det lite lättare att både komma ihåg och följa dem.

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe jag vet inte om jag räknar mig till de mer kunniga än, erfaren är jag nog, relativt ålder.

   Ja det kan nog vara en tanke. När det gäller mer bolagsspecifika regler tycker jag det är problematiskt, ju mer ingående regler jag försökte utveckla ju sämre blev det som är min styrka, helhetsperspektivet.

   Radera
 4. Jag har inte hållit på så värst länge men jag märker hur det kliar i fingrarna och det blir köp och sälj alldeles för ofta, trots att strategin är "buy and hold forever" (utdelningsportfölj).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ju lätt så. För mig handlar det ofta om att avkastningen haltar lite eller att jag inte är nöjd med siffrorna som bolaget kommer ut med. Speciellt det senaste har varit ett problem för mig. Exempelvis var jag missnöjd med en kvartalsrapport som Protector kom med och trodde på riktigt mager avkastning på deras investeringsportfölj. Som tur är sålde jag inte. Jag är ganska långsam till både köp och sälj, vilket är tur för jag kan vara ganska trigger-happy i sinnet.

   Radera