söndag 6 september 2015

Ett alternativ till Avanza zero

Innan Lundaluppen försvann skrev han ett par inlägg om indexinvesteringar. För den som är intresserad kan jag rekommendera kommentatorsfältet på de inläggen. En av dom saker som gjorde hans blogg så bra tycker jag var att han lyckades få till en så bra nivå på kommentarerna. Inläggen finns att läsa här, här och här

Indexfonder är populärt idag och det finns skäl till det. Många aktivt förvaltade fonder, vad det nu innebär Swedbank, presterar sämre än indexfonder över tid. Så mycket tror jag vi kan konstatera. Jag har inte så mycket mer att säga om just det förutom att jag tycker fonder ibland är lite missförstådda, i många fall innebär regelverken att de måste ha stora innehav i indextunga bolag.  Möjligheten att avvika är liten.

Min misstro mot indexfonder går i korthet ut på att jag är orolig för en utveckling där flödena in i indexfonder blir ännu större och att folk dessutom anlägger en approach där de inte inser att risken i en indexfond kan vara mycket hög i perioder.

När allt större mängder kapital placeras utan att de görs med fundamentala faktorer som grund driver det upp kurserna på bolag som egentligen borde handlas lägre. Jag vet inte om det blivit ett problem ännu men på sikt, om utvecklingen fortsätter, skulle det kunna bli så. 

Det andra är att många som inte vill, kan eller orkar, analysera bolag och hålla sig uppdaterade stoppar in pengar och slänger nyckeln trots att deras långsiktighet kanske inte sträcker sig tillräckligt långt för att rida ut en eventuell övervärdering. På något sätt har det kanske smugit sig in en inställning där att stoppa pengarna i en indexfond börjar kännas som att ha pengarna på bankkontot. Många har ju sett reklamen och statistiken på deras performance jämfört med aktivt förvaltade fonder och känner sig trygga med att stoppa in pengar i indexfonder, kanske för trygga.

Indexfonder är på intet sätt en dålig placering men personligen är jag tveksam, kanske en del av mitt kapital men knappast hela kakan. Mest handlar det om att jag inte är bekväm med att passivt stoppa in pengar i bolag som jag inte vill äga. Jag vill ha innehav i bolag som jag vill äga. Jag vill inte ha innehav i bolag jag inte vill äga. 

Avanza Zero försöker följa SIX30 Return Index. För den som inte tittat vad detta innebär betyder det att Avanza Zero innehöll följande bolag 2015-06-30:

(p/e tal inom parentes, godtycklig avrundning)

ABB LTD  (17)
ALFA LAVAL (17)
ASSA B (25)
ASTRA ZENECA (70)
ATLAS COPCO A (20)
ATLAS COPCO B (20)
BOLIDEN (12)
ELECTROLUX B (24)
ERICSSON B (26)
GETINGE  B(29)
H&M B (25)
HANDELSB A (26)
INVESTOR B
KINNEVIK B
LUNDIN PETR (-6)
MTG B (16)
NOKIA CORP (14)
NORDEA SEK (12)
SANDVIK (18)
SCA B (25)
SEB A (11)
SECURITAS B (17)

Så till mitt alternativ istället för en indexfond. Skulle jag vilja följa index hade jag nog skalat bort ett par innehav och istället haft följande bolag:

ABB LTD
ASTRAZENEC 
H&M B 
HANDELSB A 
INVESTOR B
KINNEVIK B
MTG B 
NORDEA SEK 
SEB A  

Eventuellt hade jag lagt till Latour B och Indutrade, Skanska B. Det känns skönt att slippa ett par av verkstadsbolagen och Ericsson. Vissa av bolagens vinster ligger på toppnivåer och är dessutom valutadopade. Den organiska tillväxten är i en del fall mager eller negativ, inget för mig. Men vem vet, kanske räddas aktierna av att de ingår i ett index. 

Avslutningsvis var jag på Ekonomiprat som Gustav arrangerade förra veckan. Det var jättetrevligt och jag kan verkligen rekommendera alla som har möjlighet att gå dit!

Mvh

6 kommentarer:

 1. Det finns en stark global trend mot indexfonder. Min övertygelse är att vi befinner oss i en indexfondsbubbla!

  SvaraRadera
 2. Tjenare, var också på Gustavs ekonomiprat!

  Har du tittat någe på Spiltans Aktiefond Investmentbolag?

  Hälsar Utdelningsseglaren

  SvaraRadera
 3. Kul! Jag ska nog gå dit nästa gång igen, folk borde ha på sig namnskyltar med twitter och bloggnamn. :-)

  Inte mycket men namnet har ju alltid låtit tilltalande. Läste dock den här http://40procent20ar.blogspot.se/2011/12/spiltans-nya-fond-i-fond-meningslost.html

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså...

   det där skrevs 2011. Nu har vi utfall att gå på sedan januari 2012. Jämför du SIX 30 Return Index med Spiltan Aktiefond Investmentbolag så ser du att den har gått över 50% enheter bättre (127% mot 72% typ). Om jag räknar rätt.

   Radera
  2. Det var inte meningen att döma ut placeringen. Tänkte bara att det kanske fanns något där du kunde dra nytta av.

   Jag gillar investmentbolag, speciellt de som är mer inriktade mot avkastning än makt. Investor t.ex. går bort för mig. De utgör väl fortfarande en stor del av den där fonden.

   Personligen hade jag köpt bolagen jag är intresserad av rakt av istället. Men om jag får välja mellan ett par väl valda investmentbolag och Avanza zero? Då tar jag nog de väl valda investmentbolagen.

   Radera
  3. Ingen fara, tackar för tipset :)

   Ja blir spännande att se om investmentsbolagens "edge" står sig med tiden.

   Förstår inte varför det skulle vara så dåligt med en delvis inriktning på makt. Det borde väl kunna tjäna som något slags skydd vid dåliga tider och konkurrensen med andra ägare. Även det borde väl kunna göra sitt avtryck i kursen om vi mäter på en lite längre tidsperiod?

   Hälsar Utdelningsseglaren

   Radera